top of page

РОБОТУ «МОЯ ХАТА, МОЯ ПРАВДА» МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО ПРОДАЛИ НА БЛАГОДІЙНОМУ АУКЦІОНІ У ВЕНЕЦІЇ

Роботу Марії Примаченко «Моя хата, моя правда» продали на благодійному аукціоні у Венеції за 110,000 Євро. Benefit for Ukraine's People & Culture - благодійний продаж творів мистецтва, організований аукціонним домом de PURY. Вторговані кошти за усі продані лоти йтимуть на підтримку різних культурних ініціатив та інституцій в Україні.


Марія Примаченко "Моя хата, моя правда", 1989


Роботу «Моя хата, моя правда» для участі в аукціоні передала правнука мисткині та засновниця Maria Prymachenko Family Foundation Анастасія Примаченко.


Сама Марія Оксентіївна про цю роботу казала: «Моя хата, моя правда. Оце все робила моя мама, а потім навчила і мене. Вона шила, вона пряла, вона пекла хліб і варила кашу з зерна. А я - їла. Бо мені треба було йти до колгоспу орати землю волами та жати пшеницю».


Цю картину Марія Примаченко подарувала своєму внукові Івану на його день народження (батьку Анастасії Примаченко). Досі робота перебувала у власності родини. На звороті картини художниця зробила дарчий підпис "Дару онуку Івану у день народження. Бажаю щастя і здоров’я і доцін 1996 М.П».



Перша група лотів, серед яких і твір Марії Примаченко, були виставлені на торги, які завершилися 23 квітня, у суботу; за низку інших мистецьких робіт усі охочі можуть позмагатися в режимі онлайн ставок до 9 травня.


Крім картини Примаченко, того ж дня, в межах Benefit for Ukraine's People & Culture, була продана абстрактна композиція Луїзи Невельсон (американської мисткині родом з Переяслава) за 60,000 Євро; робота Річарда Прінса за 375,000 Євро та ще 12 робіт українських та закордонних сучасних митців на загальну суму 1,245,000 Євро.


Зароблені кошти направлятимуться фундаціям Appeal of Conscience, Museums for Ukraine, Maria Prymachenko Family Foundation, 100% Life, Museum Crisis Centre та проєктам під егідою Ukrainian Emergency Art Fund, наприклад, Ukrainian Emergency Pavillion.


Серед лотів, торги за які тривають до 9 травня, - роботи Жанни Кадирової, Аліни Заманової, Бориса Михайлова, Аніш Капура, Хосе Давіли та інших. Перелік усіх 44 лотів, їхні естімейти та поточні ставки можна переглянути на сайті de PURY.





Джерело & фото: de PURY

Comments


bottom of page