top of page

112 предметів з артколекції Медведчука визнано такими, що мають історичну та культурну цінність — для збереження, їх мають передати до музею

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) повідомило про отримання експертного висновку, згідно з яким 112 картин з приватної колекції Віктора Медведчука визнано такими, які мають історичну та культурну цінність. Тепер буде вирішуватися питання про передачу цих предметів до Національного музею України для збереження.

картини з арештованої колекції Віктора Медведчука фото — АРМА


Восени 2022 року приватну артколекцію арештували в межах кримінального провадження проти Віктора Медведчука. Тоді правоохоронці вилучили з будинку експолітика 316 предметів мистецтва. Видання "Слідство.Інфо" опублікувало фото документа з переліком усіх вилучених творів, серед яких було багато картин відомих українських митців XX століття.


Пізніше суд передав вилучену колекцію у розпорядження АРМА. 19 квітня агентство оголосило про початок процедури продажу картин. Таке рішення публічно розкритикували окремі дієвці культури, закликаючи передати цінні предмети колекції до збірок державних музеїв, таким чином зберігши їх як частину національної культурної спадщини.


АРМА зініціювало мистецтвознавчу експертизу в межах якої експерти Національного художнього музею України оглянули 285 картин колекції. Згідно з результатами дослідження - 112 картин визнано такими, які мають культурну та історичну цінність.


картини з арештованої колекції Віктора Медведчука фото — АРМА


картини з арештованої колекції Віктора Медведчука фото — АРМА


Відтак, АРМА повідомило, що під час наступного засідання конкурсної Комісії буде вирішено питання щодо призупинення процедури продажу цих картин та передачі їх до Національного музею України для збереження. У заяві також сказано, що твори, які не мають культурної та історичної цінності будуть реалізовані через електронний майданчик “Прозорро.Продажі”, а кошти від реалізації — поповнять бюджет України.


Раніше ми також писали про те, що ЮНЕСКО запустила спеціальний навчальний курс для співробітників правоохоронних та судових органів із країн, що межують з Україною, аби навчити їх ефективно боротися з незаконним обігом українських мистецьких артефактів. У межах цієї програми правоохоронці та працівники судів з Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Молдови та України навчалися оперативно виявляти та надалі запобігати незаконному трафіку творів мистецтва з України, які були викрадені з музеїв та приватних колекцій під час війни.






Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк





Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

Yorumlar


bottom of page