top of page

7 ВИСТАВОК ТРАВНЯ, ЯКІ ВАРТО ПОБАЧИТИ


Що пропонують шанувальникам мистецтва музеї та галереї у травні? Ми підготували нову добірку виставкових проєктів, які зараз можна відвідати у різних містах України.


“Пам’яті тої, що пам’ятає” в Jam Factory Art Center

відвідувачка на виставці “Пам’яті тої, що пам’ятає” в Jam Factory Art Center, Львів фото — Софія Соляр / Jam Factory Art Center


У Львові Jam Factory Art Center та Центр інтелектуального мистецтва Меркурій, дві порівняно нові мистецькі інституції, завершили прем'єрні виставки та відкрили свої вже другі по рахунку проєкти. В Одесі художниця Ольга Штейн перетворила будівлю Національного художнього музею зі звичної "експозиційної локації" на головного героя свого експозиційного наративу. У Києві травень сповнений найрізноманітнішими вернісажами. У столиці цього місяця можна подивитися Павла Макова, повернутися у часи перебудови на виставці про діяльність  артоб'єднань "Живописний заповідник" та "Паризька комуна", трохи емоційно розслабитися на виставці-ретроспективі кераміста Валерія Протор'єва. Про все це детальніше у нашому травневому арт гіді.




ПАМ’ЯТІ ТОЇ, ЩО ПАМ’ЯТАЄ

Jam Factory Art Center, Львів

“Пам’яті тої, що пам’ятає” в Jam Factory Art Center

фрагмент експозиції виставки “Пам’яті тої, що пам’ятає” фото — Естет Газета


Jam Factory Art Center презентував свій другий виставковий проєкт — “Пам’яті тої, що пам’ятає”. Він обʼєднав роботи художниць та художників з України, країн Східної Європи та Центральної Азії, створені у проміжку між 1950-ми та 2024 роком. 


Кураторками виставки стали Лізавета Герман та Марія Ланько. Прологом дослідження та осердям експозиційної оповіді вони обрали історію життя і творчої практики української художниці Аліни Ламах (1925–2020), яку знають насамперед як дружину художника Валерія Ламаха, відомого монументаліста, ключової постаті покоління шістдесятників.


Художниці та художники, чиї роботи представлені у виставковому проєкті:Аліна Ламах, Валерій Ламах, Тереза Барабаш, Михайло Барабаш, «Бібліотека Наочних Явищ» (Ольга Гайдаш та Євген Шимальський), Ксенія Білик, Катерина Білокур, Джета Братеску, Анна Даучікова, Люся Іванова, Саодат Ісмаїлова, Гульнара Касмалієва та Муратбек Джумалієв, Алевтина Кахідзе, Володимир Кузнецов, Павло Маков, Малгожата Мірґа-Тас, Ада Рибачук та Володимир Мельніченко (АРВМ), Настя Стефанюк, Стас Туріна, Божена Чагарова, Марк Чегодаєв.

Виставка триватиме до 8 вересня.




БЛУКАННЯ В СОБІ

Центр інтелектуального мистецтва Меркурій, Львів

фрагмент експозиції виставки “Блукання в собі” фото — Галина Кучманич / Центр інтелектуального мистецва Меркурій 


Другий (після дебютного) виставковий проєкт Центру інтелектуального мистецтва Меркурій представляє глядачам знакові зразки українського модернізму, протестні роботи київського андеграунду та органічну абстракцію. 


Експозиція розгорнута у чотирьох залах й відображає чотири окремі смислові блоки: “Людина як причина змін”, “Людина протестує”, “Спокій та відчуження”, “Біль і взаємодія”. Куратори виставки — Богдан Мисюга та Стефанія Андрусяк. 


Художниці та художники, чиї роботи представлені у виставковому проєкті: Олекса Новаківський, Михайло Андрієнко-Нечитайло, Святослав Гординський, Євген Лисик, Осип Васьків, Олег Мінько, Карло Звіринський, Алла Гончарук, Михайло Красник, Юрій Скандаков, Микола Трегуб, Вудон Баклицький, Опанас Заливаха, Галина Севрук, Михайло Красник, Анатоль Степаненко, Федір Тетянич, Петро Старух, Андрій Саєнко, Роман Жук, Ярослав Качмар, Тереза Барабаш, Ярина Шумська.




ПРОСТІР ДОБРОТИ. ДО 100-РІЧЧЯ ВАЛЕРІЯ ПРОТОР’ЄВА

Національний музей декоративного мистецтва України, Київ

фрагменти експозиції виставки “Простір доброти” (фото 1-3) фото — Національний музей декоративного мистецтва України  


Життя і творчу працю Валерія Протор'єва важко уявити без його дружини – Надії. Їхні твори неможливо роз’єднати та поділити. І тому виставка присвячується талановитому тандему митців, які прославили українську кераміку.


Центром виставкової експозиції є відома серія керамічних творів Валерія та Надії Протор’євих з авторською назвою “Добрі звірі”. Фантастичні, добрі, усміхнені звірі приваблювали глядачів, а найбільш популярні зі скульптур впроваджувались у поточне заводське виробництво майоліки. Тисячі добрих звірят розлетілися теренами великої території Радянського Союзу.


Казкові скульптури художників вирізняються витонченими, лаконічними, пластичними формами, створюючи впізнавані образи. Досконало володіючи прийомами народного орнаментування, митці самобутньо переосмислювали традиційні мотиви декору. Нині кераміка Протор'євих є однією з перлин музейної колекції.

Виставка триватиме до 30 червня.




ТИ ГОДУЄШ ЇХ, ВОНИ ГОДУЮТЬ ТЕБЕ. НІЧОГО СПІЛЬНОГО Одеський національний художній музей

фрагмент експозиції виставки “Ти годуєш їх, вони годують тебе. Нічого спільного” Ольги Штейн фото — Одеський національний художній музей


Виставка-лабораторія Ольги Штейн “Ти годуєш їх, вони годують тебе. Нічого спільного” — перша персональна виставка художниці. Проєкт пропонує глядачам стати спостерігачами за експериментом, що розгорнеться у просторі музею. Кураторка виставки — Галина Глеба.


"Одеський художній" постає у цьому проєкті як метафоричне тіло. 5 листопада 2023 поруч з музеєм влучила російська ракета, утворивши вирву, що уподібнилась рані. Вразливість самої будівлі та мистецтва у ній, оприявнило для художниці образ музею як тіла культури, мистецтва, спільноти. У цьому проєкті Ольга працює не з фондами та колекцією ONFAM, а безпосередньо з будівлею як його вмістилищем, її конструктивними елементами: зі стінами й отворами наче з органами і шкірою. “Як і тіло, музей в час війни потребує захисту. Не тільки від небезпек і подразників іззовні, але й від загроз, що можуть руйнувати та з середини”, йдеться в описі проєкту.

Виставка триватиме до 18 липня.




ШИТТЯ. ПЕРСОНАЛЬНА ВИСТАВКА АНАСТАСІЇ ПОДЕРВ’ЯНСЬКОЇ

Національний художній музей України (NAMU), Київ

робота “Dream” (2019), з серії "Inner world", Анастасії Подерв’янської зображення надане Національним художнім музеєм України 


Цей виставковий проєкт — своєрідна ретроспектива роботи художниці з текстилем, з яким вона працює з 2015 року. У своїх текстильних творах Анастасія Подерв’янська звертається до традицій бароко і народного мистецтва, апелює до світового мистецтва, “грається” з образами масової культури. Таке поєднання дає змогу художниці переосмислити класичні або традиційні образи й надати їм сучасного мультикультурного звучання.


У чотирьох виставкових залах NAMU глядачі побачать три серії Анастасії Подерв’янської, а також вишиті пальта.

Виставка триватиме до 29 червня.




ПРОТАГОНІСТИ. ЖИВОПИСНИЙ ЗАПОВІДНИК / ПАРИЗЬКА КОМУНА

Український Дім, Київ

фото — Національний центр "Український Дім"

“Протагоністи. Живописний заповідник / Паризька комуна” — масштабна виставка про два провідні творчі об’єднання кінця 1980-х — початку 1990-х років. Проєкт представляє близько 50 авторів та 300 робіт, створених на зламі епох. Більшість творів  експонуються вперше.


Представники цих двох яскравих мистецьких феноменів ламали радянські догми, висували на перший план індивідуальність і творчу свободу. Важливим етапом для обох майбутніх об’єднань стали пленери в Седневі у 1988, 1989 та 1991 роках. Вже тоді почала відчуватися різниця, яка за кілька років визначить характер мистецтва «Живописного заповідника» та «Паризької комуни».


Ця виставка — унікальна можливість наживо побачити твори сучасного мистецтва, що на сьогодні стали документами епохи. Проєкт сформовано з унікальної колекції робіт музейного рівня, більшість із яких раніше не експонувалася, адже роботи одразу з художніх майстерень потрапляли до приватних колекцій. 


Художники та художниці, чиї роботи представлені у виставковому проєкті: Олександр Бабак, Василь Бажай, Яна Бистрова, Леонід Вартиванов, Гліб Вишеславський, Марко Гейко, Олександр Гнилицький, Олег Голосій, Ігор Гусєв, Дмитро Дульфан, Олександр Животков, Сергій Животков, Роман Жук, Ілля Ісупов, Дмитро Кавсан, Павло Керестей, Олександр Клименко, Павло Ковач, Микола Кривенко, Анатолій Криволап, Максим Мамсіков, Лев Маркосян, Володимир Мужеський, Олександр Нечаєнко, Сергій Панич, Віктор Покиданець, Валентин Раєвський, Костянтин Реунов, Олександр Ройтбурд, Василь Рябченко, Арсен Савадов, Андрій Сагайдаковський, Сергій Святченко, Сергій Семернін, Георгій Сенченко, Тіберій Сільваші, Марина Скугарєва, Юрій Соломко, Олег Тістол, Микола Трох, Валерія Трубіна, Наталя Філоненко, Група «Фомський» (Павло Фоменко, Ігор Камінник), Олександр Харченко, Василь Цаголов, Ілля Чічкан.

Виставка триватиме до 30 червня. 




ВИРВАНІ СТОРІНКИ. ПАВЛО МАКОВ

Арт-фундація Дукат

монтаж виставки "Вирвані сторінки" Павла Макова фото - Арт-фундація "Дукат"


“Вирвані сторінки” — персональна виставка українського графіка Павла Макова. Над цією серією художник почав працювати 2023 року, продовжуючи практики минулих років; в ній автор розмірковує про життя під час війни, нову нормальність та зміну у ставленні до майбутнього.


У роботах серії автор використовує вже впізнавані елементи своєї творчої практики, зокрема мотив плану міста, проте серед споруд з’являються “маркери” війни: протитанкові їжаки, тіні від літаків або великі рослини, що символізують життя заради якого Україна веде боротьбу. Тож і колір у творах Павла Макова підкреслює сенси та метафори.


У творах останніх років художник поєднує техніку багаторазового інтагліо з “ручною” графікою кольорових олівців. В такий спосіб створено центральну роботу виставки — “На схід та захід від Дніпра” — умовну карту України, де кожна область, зображена окремим різновидом чорнобривця, а окуповані території позначено колами червоного та синього кольорів.

Виставка триватиме до 16 червня.


Раніше ми писали про те, що у Києві, після ґрунтовного оновлення, відкрився для відвідувачів музей-майстерня Ади Рибачук і Володимира Мельніченка.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page