top of page

Олександра Екстер у нью-йоркському Українському музеї: перша соло-виставка робіт мисткині у США 

У вересні Український музей у Нью-Йорку представить виставку та видання, присвячені художниці Олександрі Екстер. Про це сьогодні повідомили в інституції.

фрагмент роботи Олександри Екстер "Оголені у смарагдовому лісі з гітарою" світлина - The Ukrainian Museum


Виставка "Олександра Екстер: сцена — це світ" (Alexandra Exter: The Stage Is a World) відкриється 27 вересня та триватиме до 19 січня 2025 року.


Це — перша персональна демонстрація робіт Екстер у Північній Америці. Організатори проєкту кажуть, що виставка представить ґрунтовне дослідження новаторської кар’єри Екстер з 1913 по 1934 роки. Виставка об'єднає близько шістдесяти шести робіт мисткині, зокрема експонуватимуть її ранні абстракції та авангардні театральні дизайни. Завдяки співпраці з українськими та американськими музеями, а також з приватними колекціонерами, на виставці можна буде оглянути рідкісні та культові, вже добре відомі шанувальникам мистецтва, твори Олександри Екстер.


афіша проєкту "Олександра Екстер: сцена — це світ" (Alexandra Exter: The Stage Is a World) світлина - The Ukrainian Museum


Екстер, яку називають "Амазонкою авангарду", була знаковою фігурою в європейських мистецьких колах початку XX століття. Її життя та творчість нерозривно пов'язані з Києвом, Одесою, Парижем та Венецією. Мисткиня працювала у різних медіа, у її доробку є й живопис, й графіка, книжковий дизайн, фешн ілюстрації та сценографія. Пробуючи різні мистецькі напрямки, від кубізму, конструктивізму до ар-деко, мистецька еволюція Екстер відзначалася безперервним дослідженням та експериментами. 



Олександра Екстер у своїй паризькій студії, 1930-ті рр. фото з приватної колекції


Нагадаємо, що 2023 року у Деснянському районі Києва з'явилася вулиця Олександри Екстер. Це сталося після того, як у столиці  перейменували ще 16 міських об’єктів, назви яких пов’язані з російською федерацією та її сателітами.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

Comments


bottom of page