top of page

Перший аукціонний дім на заході України. 10 запитань до Ксенії Ціхурської, директорки Аукціонного дому Меркурій

У різний час в Україні діяло з десяток аукціонних домів, багато з яких, станом на зараз, припинило свою діяльність, а ті, що продовжують роботу, локалізовані навколо Києва. Тому поява нового гравця та ще й за межами столиці — важлива подія, що може дати поштовх для розвитку українського артринку.

Про перший аукціонний дім на заході України, як він функціонуватиме та яким мистецтвом торгуватиме ми поговорили з Ксенією Ціхурською, директоркою Аукціонного дому Меркурій.


Ксенія Ціхурська, директорка Аукціонного дому Меркурій

Ксенія Ціхурська, директорка Аукціонного дому Меркурій

фото — Центр інтелектуального мистецтва Меркурій (ЦІММ)


Якщо ви ніколи й не були на жодному мистецькому аукціоні, ви точно їх бачили: бачили як люди у білих рукавичках урочисто вносять до зали якийсь твір мистецтва, здіймаються таблички з номерами, як у залі лунають, здавалося б, запаморочливі суми ставок, як стукає молоток і звучить оклик “продано!”. Все це дійство виглядає захопливо, легко й невимушено, але за публічною частиною аукціонів (яку дещо романтизували у кінематографі та літературі) криється багато такого, про що пересічні шанувальники мистецтва навіть не здогадуються. Насправді в аукціонній справі (та й, зрештою, як у будь-якій іншій) — не все так просто (й романтично). Аукціон — це бізнес, у якому більшість процесів — непублічні й відбуваються за лаштунками аукціонної зали.


Діяльність аукціонних домів має великий (якщо не вирішальний) вплив на кар’єри митців та й на весь артринок в цілому. Саме аукціони є ключовими гравцями цього ринку, а результати їхньої роботи дають можливість вивчати профільну аналітику, зокрема розуміти поточний стан цього ринку, реакцію покупців на тих чи інших мисткинь та митців, а найдосвідченіші гравці навіть можуть вирахувати чи відчути майбутні тренди та тенденції.


Ксеніє, як би Ви схарактеризували сучасний артринок України? Скажімо, трьома тезами?

Ксенія Ціхурська: Якщо говорити дуже коротко, то сучасний український артринок переживає значну трансформацію, і однією з ключових позитивних змін є поява нових приватних інституцій. Вони створюють альтернативні платформи для легалізації та популяризації мистецтва, що допомагає виводити продажі з тіні. Ці інституції сприяють розвитку прозорих ринкових механізмів, професіоналізації галузі та залученню нових покупців, що, зі свого боку, зміцнює довіру до українського мистецтва як всередині країни, так і за її межами. Друге — збільшення зацікавленості до українського мистецтва як ззовні, так і всередині країни. Найцінніше в цьому це те, що українці почали проявляти більше інтересу до “свого” продукту та цікавитись тим “хто ми є” та “якими ми були”. А іноземні колекціонери побачили та зацікавились українським ринком. І третє — це поступове скорочення тіньового сектору завдяки професіоналізації ринку та впровадженню відкритих аукціонних процесів. Українське мистецтво має величезний потенціал, зокрема на міжнародному ринку, але для повноцінного розвитку ми маємо повністю відмовитись від “тіньових” продажів.


На Вашу думку, найбільш знакова подія (продаж) українського артринку 2023-2024 років?

К. Ц.: Мабуть, найгучнішим за останні роки був продаж на київському аукціоні роботи Івана Марчука «Зійшов місяць над Дніпром» за 300 000$, що стало новим рекордом для сучасного українського мистецтва. Та найбільш знаковою подією я б все ж назвала продаж роботи Марії Примаченко "Моя хата, моя правда" на міжнародному благодійному аукціоні Benefit for Ukraine’s People & Culture. Так, ми всі розуміємо, що на таких подіях люди інвестують насамперед у благодійну ціль, а не у мистецтво. І, так, продаж Примаченко за 110 000$, а згодом за 500 000$ на благодійному аукціоні в Україні, звичайно, не підіймають вартість її робіт до такого рівня. Але після кількох таких благодійних продажів закордонні колекціонери почали звертати більше уваги на українське мистецтво та навіть збирати відповідні колекції. І рекордна ставка на Івана Марчука від колекціонера з США — є одним із підтверджень цьому. 


відвідувачка передаукціонної виставки біля роботи Марії Примаченко  “Глухар токує”

відвідувачка передаукціонної виставки біля роботи Марії Примаченко  “Глухар токує”

фото — ЦІММ



Як добиралися роботи для першого аукціону Аукціонного дому Меркурій? Розкажіть детальніше про сам процес і чому саме така добірка.

К. Ц.: Добірка робіт для першого аукціону була результатом тривалої аналітики та співпраці з колекціонерами, художниками та галереями.


ми прагнули створити різноманітну експозицію, яка б відображала ключові напрями розвитку українського мистецтва XX і XXI століття. Було важливо збалансувати представлені лоти, щоб вони включали як імена відомих митців, так і перспективних авторів, чия творчість вже привертає увагу фахівців

Аукціонний дім Меркурій — це все ж таки перший аукціонний дім на заході України, тому ми особливу увагу приділили художникам зі Львова і так званої “львівської школи”. На першому аукціоні є чудові роботи Олекси Новаківського, Карла Звіринського, Олега Мінька, Богдана Сороки, а також Мирослава Ягоди, Мар’яна Олексяка й Петра Старуха. Я можу довго розказувати про кожен лот, адже усі вони унікальні й важливі у своєму контексті. Та найкраще буде все ж відвідати нашу передаукціонну виставку й переконатись у цьому особисто (сміється - авт.) - тут дійсно всі роботи заслуговують на особливу увагу, огляд та ознайомлення з авторами навіть, якщо немає наміру брати участь у торгах.


Аукціонний дім Меркурій

фрагмент експозиції першої передаукціонної виставки фото — ЦІММ


Аукціонний дім Меркурій

фрагмент експозиції першої передаукціонної виставки фото — ЦІММ


Які Ваші очікування від першого аукціону? Від вернісажу першої передаукціонної виставки пройшло трохи часу, чи вже відчутні настрої потенційних клієнтів?

К. Ц.: Після відкриття передаукціонної виставки ми відчули позитивну динаміку інтересу до представлених робіт. Потенційні клієнти вже роблять запити щодо певних лотів, що свідчить про готовність до участі в аукціоні. Особливу увагу привертають львівські митці, (роботи) яких на українських аукціонах не так часто можна зустріти. Також можемо сказати, що буде цікава “боротьба” ставок на “Павича” Гніздовського. Особливо приємно, що було багато позитивних відгуків щодо добірки робіт від відвідувачів виставки й потенційних учасників аукціону.


наші очікування — це насамперед створення прецеденту, де покупці матимуть змогу оцінити зручний формат участі в аукціонних торгах та, звичайно, відчути атмосферу класичного аукціону

Чи буде Аукціонний дім Меркурій працювати у форматі приватних продажів, чи це будуть тільки аукціони?

К. Ц.: Ми плануємо організовувати як аукціонні торги, так і приватні продажі. Це дозволить нам задовольнити різні потреби клієнтів — тих, хто зацікавлений у відкритих торгах й тих, хто віддає перевагу приватним угодам. 


Який механізм перевірки виставлених на аукціон лотів? Які гарантії оригінальності виставленого на торги лота надаються потенційному покупцю?

К. Ц.: Кожен лот проходить ретельну експертизу фахівцями з провенансу та автентичності. Ми співпрацюємо з експертами, які мають багаторічний досвід у галузі мистецтвознавства й оцінки творів. Для покупців ми надаємо сертифікати автентичності, що підтверджують оригінальність творів. Багато робіт також ми взяли напряму у самих художників, що забезпечує їхню справжність та автентичність. 


Провенанс виставлених на торги першого аукціону робіт — не публічний. Інформації про нього немає на сайті. Ви повідомляєте цю інформацію під запит? К. Ц.: Так, ми надаємо деталі провенансу на запит потенційних покупців. Однак, через конфіденційність і етичні норми ми не розкриваємо цю інформацію публічно. Ми дбаємо про репутацію наших клієнтів і намагаємося забезпечити баланс між прозорістю та захистом приватності. Окрім цього, на запит клієнта ми можемо надати експертні висновки щодо автентичності робіт.  


Аукціонний дім Меркурій

робота Марини Скугарєвої “25 серпня” фото — ЦІММ


В інтерв'ю нашому виданню 2023 року Богдан Мисюга, артдиректор ЦІММ, зазначив, що приблизно 70% артринку України — це тіньові продажі; а також те, що дилерський ринок значно переважає аукціонний. Які переваги отримує потенційний клієнт Аукціонного дому Меркурій над клієнтом умовного "сірого артринку" чи над покупкою у дилера?

К. Ц.: Так, в Україні й досі існує проблема “тіньових” продажів творів мистецтва. Однак, сьогодні з’являється все більше мистецьких інституцій, які прагнуть грати за правилами, зокрема й наш Аукціонний дім.

основна перевага купівлі мистецтва на аукціоні — це прозорість і безпека угоди. Ми гарантуємо законність і автентичність кожної проданої роботи

На "сірому" ринку ризики шахрайства та придбання підробок значно вищі. Окрім того, покупець отримує офіційні документи про володіння твором мистецтва. Це дозволяє йому стати повноцінним учасником ринку та розглядати дану покупку, як інвестицію. 


Які критерії участі у Вашому аукціоні для потенційних покупців? Тобто 27 вересня будь-хто може прийти до ЦІММ у Львові та почати робити ставки за вподобані лоти?

К. Ц.: Ми відкриті для всіх зацікавлених у колекціонуванні мистецтва. Для участі необхідно пройти попередню реєстрацію на нашому сайті та ідентифікацію. Це допоможе нам забезпечити комфортні умови для всіх учасників, гарантувати безпеку торгів та відповідність до усіх законів України щодо продажу творів мистецтва. Також учасник аукціону має сплатити гарантійний внесок, що згодом буде зарахований до суми оплати лотів. 


Аукціонний дім Меркурій

робота Тіберія Сільваші “Без назви” в експозиції передаукціонної виставки фото — ЦІММ

Аукціонний дім Меркурій

робота Тіберія Сільваші “Без назви” в експозиції передаукціонної виставки фото — ЦІММ

На завершення, давайте, про плани та амбіції. Роботу кого з українських мисткинь/митців Вам, як керівниці аукціонного дому, хотілося б представити на торгах і побити рекордну ставку за цей лот?

К. Ц.: Наші Вечірні аукціони будуть відбуватись кожного кварталу, тому зараз ми уже починаємо підготовку до зимових торгів. Цей формат аукціонів завжди мені подобався найбільше — у своєму класичному варіанті вечірніх торгів, з ліцитатором у залі, підняттям табличок, представленням лотів і менеджерами з телефонами. Але сьогодні, у часи диджиталізації, ти мусиш також бути представленим в онлайн форматі.

Тому ми працюємо й над запуском онлайн-аукціонів, що будуть відбуватись на офіційному сайті Аукціонного дому Меркурій у період між Вечірніми аукціонами. Думаю, перший буде присвячено сучасному українському мистецтву та молодим іменам. 


Щодо конкретних митців та мисткинь, то мені важко відповісти. У мене немає якогось художника-мрії, одного єдиного, якого хотілося б представити. Насправді таких багато, українське мистецтво має, як я говорила, великий потенціал. На наступному аукціоні, сподіваюсь, нам вдасться представити роботи Романа Сельського, Святослава Гординського, Євгена Лисика, Богдана Пікулицького, Павла Макова. Особливо хотілося б запропонувати для учасників роботу Марґіт Сельської, її творчість мені дуже близька.


Аукціонний дім Меркурій

робота Степана Рябченка “Електронний Зефір (на рожевому)” в експозиції першої передаукціонної виставки фото — ЦІММ

Аукціонний дім Меркурій

фрагмент експозиції першої передаукціонної виставки фото — ЦІММ

Нагадаємо, що 17 серпня у Львові Аукціонний дім Меркурій відкрив свою першу передаукціонну виставку. На ній представлено 40 предметів українського мистецтва. Серед лотів є роботи Олекси Новаківського, Марії Примаченко, Якова Гніздовського, Олександра Богомазова, Давида Бурлюка, Василя та Степана Рябченків, Тіберія Сільваші. Повний перелік митців та лотів можна переглянути на сайті аукціонного дому. Торги заплановано на 27 вересня.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

Comments


bottom of page