top of page

Про картину Олександра Мурашка "Благовіщення" видадуть книгу

Над книгою "”Благовіщення” Олександра Мурашка: сюжет і образ" Дар’я Добріян, історикиня мистецтва, працювала майже десять років, досліджуючи всі матеріали, що охоплюють процес створення й побутування картини. Видання присвячене знаковому твору Мурашка з колекції Національного художнього музею (NAMU) побачить світ вже зовсім скоро, повідомили у музеї.


"Благовіщення" Олександра Мурашка в експозиції виставки "В епіцентрі бурі. Сецесія в Україні"

"Благовіщення" Олександра Мурашка в експозиції виставки "В епіцентрі бурі. Сецесія в Україні" у Словацькій національній галереї, Братислава, серпень 2024 фото — Тетяна Буняк

"Наукова розвідка не лише розкриє стильові особливості твору, а й представить низку мистецьких паралелей, вписуючи Мурашкове "Благовіщення" у світовий контекст, — йдеться у коментарі музейної інституції. — Це тим паче актуально тепер, коли ця картина успішно експонується у різних європейських містах в межах міжнародних проєктів NAMU (Відень, Братислава, на черзі — Софія)".


Книгу "”Благовіщення” Олександра Мурашка: сюжет і образ" після виходу тиражу з друку можна буде придбати у сувенірній крамниці NAMU.


"”Благовіщення” Олександра Мурашка: сюжет і образ" Дар’ї Добріян

книга "”Благовіщення” Олександра Мурашка: сюжет і образ" Дар’ї Добріян фото - NAMU


книга "”Благовіщення” Олександра Мурашка: сюжет і образ" Дар’ї Добріян фото - NAMU


Зараз "Благовіщення" Олександра Мурашка експонується у Словацькій національній галереї. Робота представлена на виставці "В епіцентрі бурі. Сецесія в Україні" (цей проєкт 2023 року "відбрунькувався" від великого артпроєкту "В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х" і розпочав сольні гастролі Європою).


На виставці глядачі мають змогу побачити знакові роботи Олександра Мурашка, Федора та Василя Кричевських, Георгія Нарбута, Всеволода Максимовича, Михайла Жука, Івана Труша, Олекси Новаківського, Олени Кульчицької, Михайла Сапожнікова, Петра Холодного, Івана Мясоєдова, Костянтина Піскорського та Абрама Маневича. У проєкті представлені роботи зі збірок NAMU, Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, Дніпровського художнього музею, Полтавського художнього музею Миколи Ярошенка та приватних колекцій. Виставка триватиме у столиці Словаччини до 22 вересня.


Також саме робота "Благовіщення" Олександра Мурашка прикрасила обкладинку каталогу виставки та винесена на рекламні банери проєкту та сувенірні картки.


"Благовіщення" Олександра Мурашка в експозиції виставки "В епіцентрі бурі. Сецесія в Україні"

"Благовіщення" Олександра Мурашка в експозиції виставки "В епіцентрі бурі. Сецесія в Україні" фото — Словацька національна галерея


1 - рекламний банер виставки "В епіцентрі бурі. Сецесія в Україні" на фасаді Словацької національної галереї; 2 - сувенірні листівки; 3 - каталог виставки фото — Естет Газета


У NAMU кажуть, що дослідження Дар’ї Добріян про Олександра Мурашка – лише перше видання із серії, яку їхні фахівці започаткували до 125-річчя музейної інституції. Кожне наступне видання буде присвячене одному важливому експонату з колекції музею: знаковому твору мистецтва чи певним архівним документам, серед яких листування, мемуари та щоденники відомих українських митців. Найближчим часом друком вийдуть «Португальський щоденник Олекси Грищенка» та «Спогади Марії Раєвської-Іванової», а також окремі видання про мистецькі твори Олександри Екстер, Олександра Богомазова, Всеволода Максимовича, Георгія Нарбута, Василя Кричевського, Оксани Павленко та інших. Тексти публікуватимуться двома мовами – українською та англійською. Нагадаємо, що раніше ми також писали про те, що британське видавництво Thames&Hudson видало книгу про українське мистецтво XX-XXI століть. Авторка книги — Аліса Ложкіна, мистецтвознавиця, кураторка та редакторка. Видання "The Art of Ukraine" стало продовженням знаної серії World of Art (науково-популярні книги з історії світового мистецтва), яку Thames&Hudson видає вже багато років поспіль.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

Comments


bottom of page