top of page

Робота Івана Марчука встановила новий аукціонний рекорд

8 червня на аукціоні “Колекційне класичне мистецтво”, що відбувся в аукціонному домі Goldens, робота Івана Марчука була продана за рекордну для сучасних українських митців суму. Пейзаж "Зійшов місяць над Дніпром" обійшовся його новому (невідомому) власникові у 300,000 доларів США.


"Зійшов місяць над Дніпром" (1980), Іван Марчук фото — аукціонний дім Goldens


Картина Івана Марчука "Зійшов місяць над Дніпром" була продана по фінальній ставці — 250,000 доларів США, а загальна сума за лот, з комісією та авторським збором, склала — 300,000 доларів США. Це — новий світовий рекорд з продажів творів особисто Івана Марчука на українських та світових аукціонах. Ця сума також стала рекордною для всіх сучасних українських митців загалом на світових аукціонах.


Пейзаж "Зійшов місяць над Дніпром" Іван Марчук написав 1980 року. На ньому зображено ідилічний нічний краєвид українського села. Естімейт роботи становив 150,000 - 200,000 доларів США. На торги робота виставлялася з приватної збірки й, за результатами аукціону, перейшла до іншої (неназваної) приватної колекції.


робота "Зійшов місяць над Дніпром" в каталозі "Іван Марчук. Відомий невідомий" світлина — аукціонний дім Goldens


Попередній аукціонний рекорд Івана Марчука — продаж його роботи "Сад спокуси" на благодійному аукціоні "ART CAN HELP" влітку 2022 року. Тоді картина з рідкісної серії натюрмортів мистця пішла з молотка за 120,000 доларів США.



робота Івана Марчука "Тут спокій поселивсь" фото - Sotheby's  


В аукціонному домі Goldens кажуть, що результати їхнього аукціону “Колекційне класичне мистецтво” стали показовим зрізом для сучасного українського артринку. "З молотка пішло майже 40% лотів. За деякі з робіт точилися завзяті бої, в наслідок чого на аукціоні було встановлено низку рекордів", — йдеться у повідомленні аукціонного дому.


Друга рекордна цифра була встановлена за скульптурну композицію Ольги Рапай “Арлекін та П’єро”, досягнувши відмітки у 35,000 доларів по молотку. Дана сума перевищила не лише усі попередні продажі робіт скульпторки, а й української кераміки, в цілому.


"Даний результат є яскравим показником підвищення інтересу до української кераміки, що набирає обертів останнім часом", — зазначили організатори аукціону.



скульптура "Арлекін та П'єро" (2003) Ольги Рапай фото — аукціонний дім Goldens


Торги також велися за роботи Абрама Маневича, Ісаака Пайлеса, Андрія Коцки, Миколи Глущенка, Олексія Шовкуненка, Ірини Беклемішевої, Ференца Семана, Романа Сельського, Ладо Гудіашвілі, Опанаса Заливахи, Миколи Максименка.


Раніше ми писали про благодійний аукціон робіт Якова Гніздовського, організований львівською галереєю Shum Art Gallery. На торги виставили чотирнадцять робіт Гніздовського та три спеціальні лоти-меморабілії. За результатами аукціону всі лоти було продано. Загалом торги принесли 33,000 доларів США.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

Comentarios


bottom of page