top of page

Британське видавництво Thames&Hudson видало книгу про українське мистецтво ХХ-ХХІ століть

У британському видавництві Thames&Hudson вийшла книга про українське мистецтво XX-XXI століть. Авторка книги — Аліса Ложкіна, мистецтвознавиця, кураторка та редакторка. Видання "The Art of Ukraine" стало продовженням знаної серії World of Art (науково-популярні книги з історії світового мистецтва), яку Thames&Hudson видає вже багато років поспіль.


книга "The Art of Ukraine" Аліси Ложкіної, яка вийшла у видавництві Thames&Hudson світлина (колаж-мокап) — Естет Газета


"Сьогодні отримала авторські примірники моєї книги... Досі не можу повірити, що все це, дійсно, відбулося. Сподіваюся, тепер про українське мистецтво зможуть дізнатися ще більше людей по всьому світі. Дякую тим, хто допомагав мені на цьому шляху, митцям і, в першу чергу, Україні — за життя, біль, досвід і любов", — написала вчора на своїй сторінці у Facebook Аліса Ложкіна й опублікувало фото з книгою.


Аліса Ложкіна вже мала попередній досвід співпраці з Thames&Hudson. 2022 року видавництво запросило її написати два розділи книги Treasures of Ukraine. Авторка розповідає, що якраз під час тієї співпраці запропонувала видавництву готовий англійський переклад свого рукопису "The Art of Ukraine". "Це був абсолютний експромт (передача рукопису), але десь за місяць мені написав відповідальний редактор серії World of Art Роджер Торп і сказав, що видавництво зацікавлене у співпраці. Процес остаточного узгодження, а також підготовка оновленої версії книги тривали два роки", — каже Аліса Ложкіна.


Аліса Ложкіна зі своєю книгою "The Art of Ukraine", яка вийшла у видавництві Thames&Hudson фото — Аліса Ложкіна / Facebook


Для обкладинки видання було обрано твір Олександра Богомазова "Правка пил" (1929 р.), що є частиною відомого триптиха "Пилярі", з колекції Національного художнього музею України. Грант на переклад було надано Українським культурним фондом. Авторка також розповіла, що більд-редактор видання Максим Білоусов працював над узгодженням ілюстративного матеріалу для книги, перебуваючи на передовій у лавах ЗСУ.


"Я дуже пишаюся Максимом і всіма героями, які сьогодні захищають Україну. Без них це все було би неможливе, хоча я, звісно, усвідомлюю, як мало важать книги в очах тих, хто щодня дивиться в лице смерті. І все ж, книга, як вчили мене у дитинстві, — теж зброя, тому я сподіваюся, що наші зусилля не марні, і радію, що про українське мистецтво тепер матиме можливість дізнатися ще більше людей", — написала Ложкіна.


На сайті видавництва інформації про книгу поки немає. Очікуємо також на появу видання в офіційній онлайн-крамниці Thames&Hudson.


книга "Treasures of Ukraine" видавництва Thames&Hudson; Аліса Ложкіна стала авторкою двох розділів видання (про народне мистецтво та мистецтво ХІХ ст. й т. зв. періоду fin de siècle) світлина - Thames&Hudson


книга "In the Eye of the Storm Modernism in Ukraine, 1900–1930s" видавництва Thames&Hudson світлина - Thames&Hudson


"The Art of Ukraine" для Thames&Hudson — не перша книга про українське мистецтво. 2022 року там вийшов друком спеціальний каталог виставкового проєкту "В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х". До книги увійшли статті провідних науковців та експертів у сфері українського авангарду. Виставка "В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х" вже понад півтора року гастролює топовими європейськими артінституціями, зокрема вже експонувалася у мадридському Національному музеї Тіссен-Борнеміса, кельнському Людвіг Музеї, віденському Бельведері, а кілька днів тому приїхала до Лондона, у виставкові зали Королівської академії мистецтв.


Раніше ми також писали про те, що у Канаді переклали англійською та перевидали українську дитячу читанку 1930-х років. З початку 1930-х років саме це видання допомагало дітям українських емігрантів вивчати українську мову у школах Канади. Окрім абетки та ілюстрацій Осипа Куриласа, у книзі є цитати та вірші Тараса Шевченка та інших відомих українських поетів.








Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest





Матеріал: Ія Степанюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

Comentarios


bottom of page